SAYGI-BARIŞ=>HAK-ADALET=>AHLAK-ERDEM=>SEVGİ-DOSTLUK=>UMUT-SORUMLULUK=>ÖZGÜRLÜK
ŞİRK VE TEVHİD ÇİZGİSİ
Tarih boyunca insanlar, Allah’ın yaratıcı (var ve bir) olduğunu doğrudan peygamberlerden ve ilahi kitaplardan öğrenmediler. Peygamberlerin ve ilahi kitapların izleri elbette kendilerine yansıdı. Ancak iç ve dış etkenler(27Neml/93 41Fussilet/53 42Şura/30) daha belirleyici idi. Peygamberlerle ve ilahi kitaplarla beraber daha bilinçlendiler, bu inançları daha da güçlendi. Peygamberler ve ilahi kitaplar insanlara, yalnızca Allah’a kulluk edilmesini, başka ilahlık yakıştırılanlara bağlanılmamasını, Allah’ın yalnızca tek ilah olarak görülmesini öğrettiler. Putperestlerin Allah’ı yaratıcı olarak bilmeleri, konunun peygamberler ve ilahi kitaplardan bağımsız geliştiğinin bir göstergesidir. Hz. Muhammed dönemindeki putperestler de dâhil, yeryüzündeki hemen hemen tüm din mensupları Allah’ın yaratıcı (var ve bir) olduğunu bilmekte ve bunu kabul etmektedirler:
43Zuhruf/87-Eğer onlara, (Allah’tan başka varlıklara tapanlara,) kendilerini kimin yarattığını sorsan hiç tereddütsüz “Allah!” derler. Peki, neden bu (apaçık gerçekten) sapıyorlar! 43Zuhruf/88-Ve Peygamberin: “Ya Rab, bunlar inanmayan bir halktır,” demesini de (Allah biliyor).
23Mü’minun/84-89-“(Putperestlere) De ki: “Eğer biliyorsanız söyleyin: Yeryüzü ve onda bulunanlar kime aittir?” “Allah’ındır” diyecekler. “Öyle ise siz hiç düşünüp öğüt almaz mısınız?” de. De ki: “Yedi kat göklerin Rabbi, büyük Arş’ın Rabbi kimdir?” “Allah’ındır” diyecekler. “Öyle ise O’na karşı gelmekten sakınmaz mısınız?” de. De ki: “Eğer biliyorsanız söyleyin: Her şeyin hükümranlığı elinde olan, kendisi koruyan, kendisine karşı korunulamaz olan kimdir?” “Allah’ındır” diyecekler. “Öyle ise nasıl aldanıyorsunuz?” de.
29Ankebut/61-63-“ Andolsun, eğer onlara(putperestlere), “Gökleri ve yeri kim yarattı, güneşi ve ayı hizmetinize kim verdi?” diye soracak olsan mutlaka, “Allah” diyeceklerdir. O hâlde nasıl (haktan) döndürülüyorlar? Allah, kullarından dilediğine bol verir ve (dilediğine) kısar. Şüphesiz Allah, her şeyi hakkıyla bilendir. Andolsun, eğer onlara, “Gökten yağmuru kim indirip de onunla yeryüzünü ölümünden sonra diriltti?” diye soracak olsan, mutlaka, “Allah” diyeceklerdir. De ki: “Hamd Allah’a mahsustur.” Fakat onların çoğu akıllarını kullanmazlar.”
8Enfal/31-32“ Onlara karşı âyetlerimiz okunduğu zaman, “Duyduk, istesek biz de bunun benzerini elbette söyleriz. Bu, eskilerin masallarından başka bir şey değildir” dediler. Hani onlar, “Ey Allah’ım, eğer şu (Kur’an) senin katından inmiş hak (kitap) ise hemen üzerimize gökten taş yağdır veya bize elem dolu bir azap getir” demişlerdi.”
—————————————o——————————————
Şirk, vazgeçilmediği zaman en affedilmez günah ve suçtur:
4Nisa/48-“ Şüphesiz Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz. Bunun dışında kalan (günah)ları ise dilediği kimseler için bağışlar. Allah’a şirk koşan kimse, şüphesiz büyük bir günah işleyerek iftira etmiş olur.”
Şirki, peygamber bile işlese iyi davranışlarını geçersiz kılar:
6En’am/88-“ İşte bu, Allah’ın hidayetidir ki, kullarından dilediğini buna iletip yöneltir. Eğer onlar (peygamberler) da Allah’a ortak(şirk) koşsalardı, bütün yaptıkları boşa gitmişti.”
39Zümer/65-“Andolsun, sana ve senden önceki peygamberlere şöyle vahyedildi: “Eğer Allah’a ortak(şirk) koşarsan elbette amelin boşa çıkar ve elbette ziyana uğrayanlardan olursun.”
Şirk, kişiyi bütün ilahî değerlerden yoksun bırakır:
5Maide/72-“Kim Allah’a ortak(şirk) koşarsa, artık, Allah ona cenneti muhakkak haram kılmıştır. Onun barınağı da ateştir. Zalimler için hiçbir yardımcı yoktur.”
İlahî kitaptaki ilk ilahî buyruk ve ilahî yasak “şirk” olarak gösterilmiştir:
4Nisa/36-“Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak(şirk) koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.”
17İsra/22-23-“Allah ile birlikte başka bir tanrı edinme, yoksa kınanmış ve yalnızlığa itilmiş olarak kalırsın. Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara “öf!” bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle.”
“Yalnızca Allah’ı tek ilah görme” ilkesi, bütün peygamberlerce bilinen ve bildirilen, ilk ilahî buyruk ve ilahî yasaktır:
21Enbiya/25-“Senden önce gönderdiğimiz bütün peygamberlere, “Şüphesiz, benden başka hiçbir ilâh yoktur. Öyleyse bana ibadet edin” diye vahyetmişizdir.”
16Nahl/36-“Andolsun biz, her topluma, “Allah’a kulluk edin, tâğûttan(ilahlık iddiasında olanlardan) kaçının” diye peygamber gönderdik…”
—————————————o——————————————
ŞİRK, “ALLAH’TAN BAŞKA İLAH YOKTUR” ilkesini çiğnemektir-6En’am/19 9Tevbe/31
Kelime-i tevhid, “Allah vardır ve birdir” olmadığı gibi “Allah’tan başka varlık yoktur” veya “Allah’tan başka Allah yoktur” demek değildir.
İslam, din belirleme hak ve yetkisini yalnızca Allah’a vermektir. Din, yalnızca haramlarla ifade edildiği gibi haram, helal ve farzlarla da ifade edilir.
Din gönderme, peygamber seçme ve dini esasları belirlemede Allah’ın ortağı yoktur. Bu konuda Kuran’da şöyle buyrulmuştur: “Şüphesiz ki Kitabı sana hak olarak indirdik. O halde sen de dini Allah’a ait görerek kulluk et.”(39Zümer/2)
6En’am/148-Allah’a ortak koşanlar diyecekler ki: “Eğer Allah dileseydi, biz de, babalarımız da ortak koşmazdık; hiçbir şeyi de haram kılmazdık.” Onlardan öncekiler de (peygamberlerini) böyle yalanlamışlardı da sonunda azabımızı tatmışlardı. De ki: “Sizin (iddialarınızı ispat edecek) bir bilginiz var mı ki onu bize gösteresiniz? Siz ancak kuruntuya uyuyorsunuz ve siz sadece yalan söylüyorsunuz.”
16Nahl/35-Allah’a ortak koşanlar, dediler ki: “Allah dileseydi ne biz, ne de atalarımız O’ndan başka hiçbir şeye tapmazdık; O’nun emri olmadan hiçbir şeyi de haram kılmazdık.” Kendilerinden öncekiler de böyle yapmıştı. Peygamberlere düşen sadece apaçık bir tebliğdir.
6En’am/150-“De ki: “Haydi, Allah şunu haram kıldı” diye tanıklık yapacak şahitlerinizi getirin. Onlar şahitlik etseler de sen onlarla beraber şahitlik etme. Ayetlerimizi yalanlayanların ve ahirete inanmayanların arzularına uyma. Onlar Rablerine, başka şeyleri denk tutuyorlar.” 6En’am/151-De ki: “Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri okuyayım: O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya babaya iyi davranın…
10Yunus/59-60-“De ki: “Gördünüz mü, Allah’ın size rızık olarak indirdiği şeylerin bir kısmını haram ve bir kısmını helâl yaptınız.” De ki: “Allah mı size böyle izin verdi, yoksa siz Allah hakkında yalan mı uyduruyorsunuz? Peki, bu kendi yalanlarını Allah’a yakıştıranlar, Kıyamet Günü (başlarına gelecek olan) hakkında acaba ne düşünüyorlar? Gerçek şu ki, Allah insanlara karşı sınırsız cömertlik göstermektedir; ama (ne yazık ki) onların çoğu şükrünü bilmez.”
42Şura/21-Yoksa onlar, Allah’ın asla izin vermediği şeyleri kendileri için (hukuki ve) ahlaki bir yükümlülük (din) haline sokan sözde ilahi ortakları mı var? Nihai hüküm ile ilgili (Allah’ın) bir kararı bulunmasaydı, onlar arasında her şey (bu dünyada) hükme bağlanmış olurdu ama zalimleri (öteki dünyada) acı bir azap beklemektedir.
Allah’tan başka dinî ilkeleri (haram, helal, farz) belirleyen yoktur. BU KONUDA BİR YETKİ PAYLAŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR. Tüm peygamberler dinî, ilahî kitaptan öğrenmişlerdir. Peygamberlerin veya din bilginlerinin din koyma (haram, helal, farz belirleme) yetkileri yoktur. Allah, bu konuda hiç kimseyi yetkisine ortak kılmamıştır. Din belirleme hak ve yetkisini Allah’tan başkasına vermek, dinî ilkeleri belirleme konusunda sanki Allah’ın ortağı varmış gibi bir anlayışı getirmektedir. Oysa Allah’ın insana hitap etme amacı, ona dinî ilkeleri öğretmektir. Allah’tan başkasına ilahlık yakıştırmak şirk olarak tanımlanmıştır. Fazladan ilahî buyruklar veya yasaklar türetmek ya da ilahî buyrukları geçersiz kılmak insanların özgürlüğünü kısıtlar ve onları mutsuz kılar.
Allah’ın bildirdiği ilahî buyruklar veya yasaklar insan özgürlüğünü kısıtlayıcı değil, geliştirici ve genişleticidir. Oysa insanların din adına türettiği buyruklar ve yasaklar, özgürlükleri daraltıcıdır. Örneğin, Allah; cana kıymayı, çalmayı, zulmü, haksızlığı, kula kulluğu haram kapsamına almıştır. Bunlarla insanlar yaşam hakkı ve mal güvenliğine sahip olacak; onurları korunacak ve özgürlükleri artacaktır. Hindular sığır grubu etini yemeyi, Hristiyan ve Budistler ruhban sınıfı için evlenmeyi, Katolikler boşanmayı dinî bir sakınca görmekle, insanların özgürlüklerine kısıtlama getirmişler ve mensuplarını mutsuzluğa sürüklemişlerdir.
—————————————o——————————————
Din belirleme hak ve yetkisini hem Allah’a, hem de Allah’tan başkasına verenler, Allah’ın helal kıldığını haram ve haram kıldığını helal kıldıkları zaman ilahi hak ve yetkiye birilerini ortak kılmış olurlar.
Allah hakkında (din konusunda) yalanlar uydurmak (iddialar ortaya atmak) veya uydurulan bu yalanlara inanmak, ilahi kitabı tek ve yetkin kanıt olarak görmemek(6En’am/19), ilahi kitabı yeterince doğru tanımamak(6En’am/20) ve bilerek veya bilmeyerek en büyük zulüm olan şirki işlemektir(6En’am/21-23):
16Nahl/116-“Dillerinizin yalan yere nitelendirmesinden ötürü “Şu helâldir, şu haramdır,” demeyin, yoksa Allah hakkında yalan uydurmuş (Allah’a iftira atmış) olursunuz. Allah hakkında yalan uyduranlar ise kurtulamazlar.”
6En’am/19-“De ki: “Hakikatin en güvenilir şahidi(kanıtı) kimdir?” De ki: “Allah benim ile sizin aranızda şahittir; vebu Kuran bana vahyedildi ki ona dayanarak sizi ve onun ulaşabileceği herkesi uyarabileyim“. Siz, Allahtan başka ilahların olduğuna gerçekten şahitlik yapabilir misiniz? De ki: “Ben (böyle) bir şahitlik yapmam!” De ki: “O, tek ilahtır ve bakın, sizin yaptığınız gibi, Allahtan başka şeylere ilahlık yakıştırmak benden uzak olsun!”
6En’am/20-“Kendilerine kitap verdiklerimiz, onu (Kur’an’ı) kendi öz çocuklarını tanıdıkları gibi tanırlar. Kendilerini ziyana sokanlar var ya, işte onlar inanmazlar.
6En’am/21-“Allah hakkında yalan uyduran, ya da O’nun ayetlerini yalanlayandan daha zalim kim olabilir? Zalimler de kurtuluş yüzü görmezler.
6En’am/22-Onları tümüyle (mahşere) toplayıp da Allah’a ortak koşanlara, “Nerede, ilâh olduklarını iddia ettiğiniz ortaklarınız?” diyeceğimiz günü hatırla.
6En’am/23-Sonunda onların manevraları, “Rabbimiz Allah’a andolsun ki biz (O’na) ortak koşanlar (müşrikler, çoktanrıcılar, putperestler) değildik” demelerinden başka bir şey olmayacaktır.
6En’am/24-Bak, kendilerine karşı nasıl yalan söylediler ve iftira edip durdukları şeyler (uydurma ilâhları) onları nasıl yüzüstü bırakıp kayboluverdi?”
6En’am/25-“İçlerinden, (Kur’an anlatırken) seni dinleyenler de var. Onu anlamamaları için kalpleri üzerine perdeler (gereriz), kulaklarına ağırlık koyarız. Her türlü mucizeyi görseler de onlara inanmazlar. Hatta tartışmak üzere sana geldiklerinde inkâr edenler, “Bu (Kur’an) evvelkilerin masallarından başka bir şey değil” derler.
6En’am/26-Onlar başkalarını ondan (Kur’an’dan) engellerler, hem de kendileri ondan uzak kalırlar. Onlar farkına varmaksızın, ancak kendilerini helâk ediyorlar.
6En’am/27-Ateşin karşısında durdurulup da, “Ah, keşke dünyaya geri döndürülsek de Rabbimizin ayetlerini yalanlamasak ve müminlerden olsak” dedikleri vakit (hâllerini) bir görsen!
—————————————o——————————————
3Al-i İmran/105: Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra ihtilaf edenler (ayrılığa düşenler) gibi olmayın. İşte onlar için büyük bir azap vardır.
“Ashabım gökteki yıldızlar gibidir. Hangisinden hadis alırsanız, doğruyu bulursunuz. Ümmetimin ihtilâfı sizin için rahmettir.” (el-Aclûnî, Keşfü’l-Hafâ, 1:64; el-Münâvî, Feyzü’l-Kadîr, 1:210-212; Beyhaki, er-Risaletü’l-Eş’ariyye)
Kuran’da Allah’ın “ihtilaf edenlere azap vardır” bildirisine rağmen, “ümmetimin ihtilafı rahmettir” sözünü peygamber adına uyduran ve bu anlayışı savunanlar, böylelikle din adına içine düştükleri çıkmazları, uydurmalarını ve ihtilaflarını meşrulaştırma yoluna gitmişlerdir. Allah’ın hükmünün yeterince açık olmadığı ya da her yöne çekilebilecek kadar bulanık olduğu iddialarıyla Kuran’ı eksik ve anlaşılmaz görüp İslam’a başka dayanaklar aramanın bir sonucudur. Görüldüğü gibi diledikleri hadisleri, doğruluğunu incelemeksizin ikincil derecede hadis kitaplarında bile geçse dinin en temel konularına referans olarak almışlardır.
—————————————o——————————————
Allah hakkında yalanlar nasıl uydurulmaktadır?
İnsanlar din adına, Allah adına bir şeyleri meşru veya gayri meşru, haram-helal, dinden veya dindışı göstermektedirler:
16Nahl/116-Dilleriniz yalana alışageldiğinden dolayı, “Şu helaldir”, “Şu haramdır” demeyin. Yoksa Allah hakkında yalan uydurmuş (Allah hakkında yalan iftira atmış) olursunuz. Allah’a karşı yalan uyduranlar asla kurtuluşa eremezler.”
10Yunus/59-60-“De ki: “Gördünüz mü, Allah’ın size rızık olarak indirdiği şeylerin bir kısmını haram ve bir kısmını helâl yaptınız.” De ki: “Allah mı size böyle izin verdi, yoksa siz Allah hakkında yalan mı uyduruyorsunuz? Peki, bu kendi yalanlarını Allah’a yakıştıranlar, Kıyamet Günü (başlarına gelecek olan) hakkında acaba ne düşünüyorlar? Gerçek şu ki, Allah insanlara karşı sınırsız cömertlik göstermektedir; ama (ne yazık ki) onların çoğu şükrünü bilmez.”
Yiyecekler konusunda yalnızca dört şey haramdır:
6En’am/145-De ki: “Bana vahyolunan Kur’an’da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah’tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvandan başka, haram kılınmış bir şey bulamıyorum. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir.” Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir.
Din konusunda ortaya konan her ilke ve temel dinî kural, mutlaka ilahî kitaba dayanmalıdır. Örneğin, altın yüzük takmak veya ipek giymek, midye-karides gibi birtakım deniz ürünleri, haremlik-selamlık, müzik, resim ve heykel gibi konularda türetilmiş haramlar ilahî kitaba dayanmamaktadır.
DÜNYALIK DEĞERLER HARAM DEĞİL: 7A’raf/32-“De ki: “Allah’ın, kulları için yarattığı zîneti ve temiz rızkı kim haram kılmıştır?” De ki: “Bunlar, dünya hayatında mü’minler içindir. Kıyamet gününde ise yalnız onlara özgüdür. İşte bilen bir topluluk için ayetleri ayrı ayrı açıklıyoruz.”
DENİZ ÜRÜNLERİ HELAL: 5Maide/96-“ Sizin için de yolcular için de bir geçimlik olmak üzere deniz avı yapmak ve deniz ürünlerini yemek sizlere helâl kılındı…”
6En’am/150-“De ki: “Haydi, Allah şunu haram kıldı” diye tanıklık yapacak şahitlerinizi getirin. Onlar şahitlik etseler de sen onlarla beraber şahitlik etme. Ayetlerimizi yalanlayanların ve ahirete inanmayanların arzularına uyma. Onlar Rablerine, başka şeyleri denk tutuyorlar.”
6En’am/106-“Sen, Rabbinden sana vahyedilene (Kur’an’a) uy. O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. Allah’a ortak koşanlardan yüz çevir.”
7A’raf/3-“ Rabbinizden size indirilene (Kur’an’a) uyun. Onu bırakıp başka dostlara(evliyalara) uymayın. Ne kadar da az öğüt alıyorsunuz!”
—————————————o——————————————
Adiyy İbnu Hâtim anlatıyor: “Boynumda altından yapılmış bir haç olduğu halde Resûlullah(a.s.) ‘a geldim. Bana: “Ey Adiy boynundan şu putu çıkar, at!” dedi ve arkadan şu ayeti okuduğunun farkına vardım: “Onlar Allah’ı bırakıp bilginlerini (hahamlarını), din adamlarını (rahiplerini) ve Meryem oğlu Mesihi rab edindiler. Oysa tek olan Allah’tan başkasına ibadet etmemekle emrolunmuşlardı. O’ndan başka ibadete layık ilah yoktur. Allah koştukları eşlerden münezzehtir.” (9Tevbe, 31)
Adiyy İbnu Hâtim bu ayeti kerimeyi duyunca Rasulullah’a: “Onlara (rahiplerine) ibadet etmiyorlar ki!” dedi. Bunun üzerine Rasulullah: “Onlar Allah’ın helal kıldığı bir şeyi haram, haram kıldığı bir şeyi helal kıldıkları zaman onlara itaat etmiyorlar mı?” diye sorunca; Adiyy İbn Hatem: “Evet” dedi. Rasulullah: “İşte böylece onlara ibadet etmiş oluyorlar” diye cevap verdi. (Tirmizi, Tefsir, Berâe, 3094-3095)
Hadisi dikkatlice irdelersek;
Allah Resulü Adiyy İbn Hatim’e, “Ey Adiy boynundan şu putu çıkar, at!” demiştir. Oysa biliyoruz ki Hristiyanlar ‘haç’ın yaratıcılığına veya ‘haç’ın Allah olduğuna inanmamaktadırlar. Ancak Hristiyanlar haçı putlaştırmaktadırlar. Demek ki “put”tan amaç, bir nesneyi putlaştırmaktır.
Allah Resulü Adiyy İbn Hatim’e altın takmasından dolayı çıkışmamıştır.
Allah Resulü Adiyy İbn Hatim’e, ‘haham ve rahiplere ibadet edildiğinden’ söz etmiştir.
Allah Resulü Adiyy İbn Hatim’e, ‘haham ve rahiplerin rablaştırıldığından’ söz etmiştir.
Allah Resulü Adiyy İbn Hatim’e, ‘Allah’a şirk koşulduğundan’ söz etmiştir.
Adiyy İbn Hatim, dinî otoritelere ibadet edildiği, onların rablaştırıldığı ve böylece Allah’a ortak (şirk) koşulduğu gerçeğini kabul etmek istememiştir.
Allah Resulü; kulluğu, rablaştırılmayı ve şirki ‘haramı helal’ helali haram’ kılmaya bağladığına tanık olmaktayız.
Elbette ki Allah Resulü, Allah’ın indirdiği ilahi kitabı okuyarak, inceleyerek bu sonuca varmıştır. Çünkü Kur’an’da, Allah’a karşı yalan uydurmanın (iftira atmanın) şirk olduğunu bildirmiştir. Ama onlar öldükten sonra bile, “Hayır, biz dünyada müşrik değildik, bizler doğru yoldaydık” diye iddia etmişlerdir:
“Şu bizim kavmimiz Allah’tan başka ilahlar edindiler. Bari bu ilahlar konusunda açık bir delil getirseler. (Ne mümkün!) Öyle ise Allah hakkında yalan uydurandan daha zalimi var mı?” (18Kehf suresi, 15)
9Tevbe/31-“(Yahudiler) Allah’ın yanı sıra toplumsal liderlerini (hahamlarını); (Hıristiyanlar) da dini otoritelerini (rahiplerini) ve Meryem oğlu Mesîh’i (İsa’yı) rabler edindiler. Hâlbuki onlara ancak tek ilâha kulluk etmeleri emrolundu. O’ndan başka tanrı yoktur. O, bunların ortak koştukları şeylerden uzaktır.
9Tevbe/32-Allahın (yol gösterici) ışığını, laf kalabalığıyla söndürmek istiyorlar: Fakat Allah (bunun gerçekleşmesine) izin vermeyecektir, çünkü O, ışığının olanca aydınlığıyla yayılmasına irade etmiştir, hakkı inkar edenler bundan hoşlanmasa da!
9Tevbe/33- Odur, dinini bütün (batıl) dinlere karşı üstün kılmak üzere hidayeti ve hak dini (yaymak göreviyle) Elçisini gönderen; Allahtan başkalarına tanrılık yakıştıranlar bundan hoşlanmasalar da.
9Tevbe/34- Siz ey imana erişenler! Bilin ki, toplumsal liderlerin (hahamların) (Hristiyanlar) dini otoritelerin(rahiplerin) çoğu, insanların mallarını haksızca yiyor ve (onları) Allahın yolundan alıkoyuyorlar. Fakat bütün o altın ve gümüşü toplayıp Allah yolunda harcamayanlar var ya, (işte) onlara (sonraki hayat için) çok çetin azabı müjdele:
61Saff/7-İslam’a çağrıldığı halde, Allah’a karşı yalan uyduranlardan daha zalim kimdir? Allah, zalim bir kavmi hidayete erdirmez.
61Saff/8-Allahın (yol gösterici) ışığını, laf kalabalığıyla söndürmek istiyorlar: Fakat Allah (bunun gerçekleşmesine) izin vermeyecektir, çünkü O, ışığının olanca aydınlığıyla yayılmasına irade etmiştir, hakkı inkar edenler bundan hoşlanmasa da!
61Saff/9- Odur, dinini bütün (batıl) dinlere karşı üstün kılmak üzere hidayeti ve hak dini (yaymak göreviyle) Elçisini gönderen; Allahtan başkalarına tanrılık yakıştıranlar bundan hoşlanmasalar da.
Allah Resulü’nün yaşadığı dönemde Roma İmparatorluğu’nda Hıristiyanlık resmi din olarak kabul edilmiş olsa da ne yazık ki bu din pagan (çoktanrıcı / müşrik) öğretiler çerçevesince şekillenmiştir. Yahudiler genel olarak dini birtakım hurafelere ve şekilciliğe bürümüşlerdir. Allah’ın buyruklarının yanısıra dinî otoritelerin (hahamların) ve toplumsal liderlerin görüşlerini de din olarak görmekteydiler. Yahudiler de din adamlarını (hahamları), Hıristiyanlar da rahiplerini ilahi yetkilerle donatarak putlaştırmaktaydılar. Bu durum Kur’an’da Allah’ın yanısıra dinî ve dünyevî otoritelere tapmak, onlara kulluk etmek, onlara da ilahlık yakıştırmak biçiminde ifade edilmiştir.
“(Yahudiler) Allah’ın yanısıra bilginlerini (hahamlarını); (hıristiyanlar) da rahiplerini ve Meryem oğlu Mesîh’i (İsa’yı) rabler edindiler. Halbuki onlara ancak tek ilâha kulluk etmeleri emrolundu. O’ndan başka tanrı yoktur. O, bunların ortak koştukları şeylerden uzaktır.” (9Tevbe suresi, 31)
Allah’ın bildirdiğine göre, o günkü dinî ve dünyevî otoritelerin pek çoğunun öne çıkan iki niteliği vardı:
a)YİYİCİLİK ve STOKÇULUK,
b)ALLAH YOLUNDAN ENGELLEYİCİLİK(YASAKÇILIK/UYDURMA GÜNAH VE HARAM ÜRETİCİLİĞİ)
“Ey inananlar, hahamlardan ve rahiplerden birçoğu, insanların mallarını haksızlıkla yerler ve (insanları) Allâh yolundan çevirirler. Altın ve gümüşü biriktirip de onları Allâh yolunda harcamayanlar var ya, işte onlara acı bir azâbı müjdele!” (9Tevbe, 34)
YİYİCİLİK ve STOKÇULUK: Haksız kazançla insanların mal varlıklarıyla geçiniyorlardı. Haksız kazançla elde ettiklerini biriktirerek toplumda bir ekonomik güç oluşturuyorlar ve bu yolla uydurdukları hurafeleri yayma imkanı buluyorlardı.
YASAKÇILIK: Halkı “şu haram, bu haram, bu günah” diye köşeye sıkıştırıyorlardı. Allah’ın serbest bıraktığı pek çok şeyi “haram” “günah” adı altında insanların kullanmasına izin vermiyorlardı. Yahudilerin din adamlarının pek çoğu helali haramlaştırma eğilimi içindeydiler. Örneğin cumartesi günüyle ilgili olarak bazı yiyecekleri haram kılmışlardı. Hristiyanlar ise domuz eti ve içki gibi bazı haramları helal görme eğilimdeydiler.
Sağlam bir delile (vahye) dayanmadan bir şeylerin haram olduğunu iddia etmek Allah’a iftira atmak, din konusunda yalanlar uydurmaktı. Allah “DİN KOYUCUDUR” demek, Allah “HARAM-HELAL KOYUCUDUR” demekti. Kendi kafalarından haramlar koyanlar Allah’a şirk koşmaktaydılar. Çünkü uydurma günah, yasak ve haram algılamaları, insanların temel hak ve özgürlüklerini haksız yere kısıtlamaktadır. İnsanlar, aslında ‘günah’ veya ‘haram’ olmadığı halde bir şeylerin ‘günah’ veya ‘haram’ olduğuna inanınca artık onu yemekten, içmekten, kullanmaktan vazgeçmektedir. Oysa insanların huzur ve mutluluğu Rabbimizin helal kıldıklarından yararlanmak, haram kıldıklarından kaçınmaktan geçmektedir. Nitekim Rabbimiz, bilip bilmeden, sağlam dayanağı olmadan haram helal türetmeyi Allah’a iftira olarak tanımlamıştır:
“De ki: Allah’ın size indirdiği rızıktan bir kısmını helâl, bir kısmını da haram bulmanıza ne dersiniz? De ki: Allah mı size izin verdi, yoksa Allah’a iftira mı atıyorsunuz?
Allah’a karşı yalan uyduranların (iftira atanların) kıyamet günü (âkıbetleri) hakkındaki kanaatleri nedir? Şüphesiz Allah insanlara karşı lütuf sahibidir. Fakat onların çoğu şükretmezler.”(10Yunus, 59-60)
—————————————o——————————————
Allah’tan başkasına, ister melek, ister peygamber, ister iyi bir insan olsun, tanrılık (ilahlık) yakıştırılması asla doğru değildir. Hiçbir insan kusursuz, yanılmaz veya unutmaz değildir, Allah’tan başka kimsenin günahları bağışlama yetkisi yoktur.
Allah’a ait nitelikleri başkasına yakıştırmak, onu putlaştırmaktır. Her şeyi (gaybı-geleceği, gizliyi ve açığı) bilen, gören, duyan; , insanüstü ve doğaüstü her şeye güç yetiren, sonsuz güç ve kudret sahibi, eşsiz-benzersiz, ölmez-ölümsüz, yanılmaz-unutmaz, kusursuz- sorgulanamaz tek gerçek (hak) kutsal yalnızca Allah’tır. Bu nitelikleri Allah’tan başkasına yakıştırmak insanı küçük düşürür.
7A’raf/29-“De ki: “Rabbim adaleti emretti. Her secde yerinde yüzlerinizi (O’na) doğrultun. Dini Allah’a ait görerek O’na dua edin. Sizi başlangıçta yarattığı gibi (yine O’na) döneceksiniz.”
Hıristiyanlar, Hz. İsa’nın Allah’ın oğlu olduğunu söylerler. Onlar, bu iddialarıyla İsa’nın Allah’ın biyolojik oğlu olduğunu amaçlamazlar; genel olarak şunu kastederler: İsa’nın, Allah’ın yanında özel statüsü vardır, Allah’a ait yetkilere o da sahiptir. O, her şeyi görür, duyar, bilir. Her şeye güç yetirir. Allah’ın yanında tam yetkilidir. İnsanları her türlü olumsuzluklara karşı koruma ve Cennet’e gönderme konusunda tam yetkilidir. Evrende, ilk önce İsa yaratılmış, evrendeki tüm varlıklar da İsa için yaratılmıştır. Bu abartılı nitelemelerle, İsa’ya Allah’la benzer nitelikler yakıştırılmış ve hatta çoğu, ona Allah veya başmelek demekten çekinmemişlerdir. Bu nitelemeler Kilise hiyerarşisindeki astlara da inmiştir. Papa ve pek çok aziz de, ilahî niteliklere sahip ve günahsız olarak kabul edilmektedir. Hz. Muhammed veya evliya gibi kutsallık yakıştırılan birtakım insanların da Allah’a ait niteliklere sahip olduğunu iddia etmek onlarla benzer özellik taşımaktadır. Onların dünyada yaşayan insanlara tasarruflarının olduğunu iddia etmek veya öldükten sonra Allah’ın yanında tam yetkili olduklarını iddia etmek bu abartılı nitelemelerin bir sonucudur.
Büyü ve fal inancı, türbelerden medet beklemek, birtakım nesnelere doğaüstü ilahî güç (kutsallık) atfetmek, İslam’ın asla onaylamadığı bir savruluştur. Bazı günlerde, gecelerde, aylarda, zamanlarda, yerlerde, eşyalarda, nesnelerde, sularda, ağaçlarda, bitkilerde, sayılarda, kâğıtlarda, kitaplarda vb. kendi doğal durumu dışında ilahî güç olduğu vehmi benzer sorunları tetiklemekte; Allah bilincinden uzaklaşmak, pagan öğretilere kapı aralamaktadır.
42Şura/11-“…O’nun benzeri hiçbir şey yoktur. O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”
21Enbiya/23-“O, yaptığından dolayı sorgulanamaz fakat onlar sorgulanırlar.”
20Taha sures, 52-“…Benim Rabbim asla yanılmaz ve asla unutmaz.”
2Bakara/20-“… Şüphesiz Allah, her şeye hakkıyla gücü yetendir.” (2Bakara, 106,109,148,259,284; 3Al-i İmran suresi,26,29,165,189; 5Maide/17,19,40,120 6En’am/17; 8Enfal/41; 9Tevbe/39; 11Hud/4; 16Nahl/77; 24Nur/45; 29Ankebut/20; 30Rum/50; 33Ahzab/27; 35Fatır/1; 41Fussilet/39; 42Şura/9; 46Ahkaf/33; 48Fetih/21; 57Hadid/2; 59Haşr/6; 64Teğabun/1; 65Tahrim/12; 66Tahrim/8; 67Mülk/1)
2Bakara/20-“… O, her şeyi hakkıyla bilendir.” (2Bakara/231,282; 4Nisa/32,176; 5Maide/97; 6En’am/80; 6En’am/101; 7A’raf/89; 8Enfal/75; 9Tevbe/115; 20Taha/98; 24Nur/35,64; 29Ankebut/62; 33Ahzab/40,54; 42Şura/12; 48Fetih/26; 49Hucurat/16; 57Hadid/3; 58Mücadile/7; 64Teğabun/11; 65Tahrim/12)
4Nisa/33-“…Şüphesiz Allah her şeye şahittir.” (5Maide/117; 22Hacc/17; 33Ahzab/55; 34Sebe’/4741Fussilet/53; 58Mücadile/6;85Buruc/9)
4Nisa/85-“…Çünkü Allah, her şeyi gözetleyicidir.” (33Ahzab/52)
6En’am/102-“…O herşeye vekildir.” (11Hud/12; 39Zümer/62)
11Hud/57-“…Şüphesiz Rabbim, her şeyi koruyup gözetendir.” (34Sebe’/21)
18Kehf/45-“…Allah, her şey üzerinde kudret sahibidir.”
67Mülk/19-“…Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla görendir.(basîr)”
10Yunus/18-“Allah’ın yanı sıra, kendilerine ne zarar, ne de fayda verebilecek şeylere tapıyorlar ve “İşte bunlar Allah katında bizim şefaatçılarımızdır (kayırıcılarımız, kurtarıcılarımız)” diyorlar. De ki: “Siz, Allah’a göklerde ve yerde O’nun bilmediği bir şeyi mi haber veriyorsunuz!? O, onların ortak koştukları şeylerden uzaktır, yücedir.”
2Bakara/255-Allah -O’ndan başka ilah yoktur-; Her zaman diridir, bütün varlıkların kendi kendine yeterli yegane kaynağıdır. Ne uyuklama tutar O’nu, ne de uyku. Yeryüzünde ve göklerde ne varsa O’nundur. O’nun izni olmaksızın nezdinde şefaat edebilecek olan kimdir? O, insanların gözlerinin önünde olanı da, onlardan gizli tutulanı da bilir; oysa O dilemedikçe insanlar O’nun ilminden hiçbir şey edinemez, hiçbir şey kavrayamazlar. O’nun sonsuz kudreti ve egemenliği gökleri ve yeri kaplar ve onların korunup desteklenmesi O’na ağır gelmez. Gerçekten yüce ve büyük olan yalnızca O’dur.
27Neml/65-De ki: “Göktekiler ve yerdekiler gaybı bilemezler, ancak Allah bilir. Onlar öldükten sonra ne zaman diriltileceklerinin de farkında değildirler.”
6En’am/50-De ki: “Ben size, ‘Allah’ın hazineleri benim yanımdadır’ demiyorum. Ben gaybı da bilmem. Size ‘Ben bir meleğim’ de demiyorum. Ben sadece, bana gönderilen vahye uyuyorum.” De ki: “Görmeyenle gören bir olur mu? Siz hiç düşünmez misiniz?”
—————————————o——————————————
Peygamberler, Allah’ın buyrukları dışına çıkmamışlardır:
5Maide/116-Ve işte o zaman Allah, “Ey İsa, ey Meryem oğlu!” dedi, “Sen insanlara, ‘Allahtan başka tanrılar olarak bana ve anneme kulluk edin dedin mi?” (İsa) cevap verdi: “Sen yücelikte sonsuzsun! (Söylemeye) hakkım olmayan bir şeyi hiç söyleyebilir miyim? Bunu söylemiş olsaydım sen muhakkak bilirdin! Sen benim içimdeki her şeyi bilirsin, halbuki ben Senin Zatında olanı bilmem. Şüphe yok ki, yaratılmış varlıkların idrakini aşan her şeyi tam bilen yalnız Sensin.”
5Maide/117-“Ben onlara, sadece bana emrettiğin şeyi söyledim: Benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah’a kulluk (ibadet) edin (dedim.) Aralarında bulunduğum sürece onlara şahit idim. Ama beni içlerinden aldığında, artık üzerlerine gözetleyici yalnız sen oldun. Sen, her şeye hakkıyla şahitsin.”
6En’am/88-“ İşte bu, Allah’ın hidayetidir ki, kullarından dilediğini buna iletip yöneltir. Eğer onlar (peygamberler) da Allah’a ortak(şirk) koşsalardı, bütün yaptıkları boşa gitmişti.”
39Zümer/65-“Andolsun, sana ve senden önceki peygamberlere şöyle vahyedildi: “Eğer Allah’a ortak(şirk) koşarsan elbette amelin boşa çıkar ve elbette ziyana uğrayanlardan olursun.”
3Al-i İmran/79-Allah’ın vahiy, sağlam muhakeme ve peygamberlik bağışladığı hiç kimsenin bundan sonra halkına, “Allah’ın yanı sıra bana da kulluk edin!” demesi düşünülemez; aksine, (onlara şöyle öğüt verir): “ilahi kelamın bilgisini yayarak ve kendiniz (onu) derinlemesine inceleyerek Allah adamları olun!”
3Al-i İmran/80-O, melekleri ve peygamberleri Rabler edinmenizi emretmez. Siz, Müslüman olduktan sonra, size küfrü mü emredecek?
46Ahkaf/9-De ki: “Ben (Allah’ın) elçilerin(in) ilki değilim; ve (onların tümü gibi) ben de, bana ve size ne olacağını bilemem, sadece bana vahyolunana uyuyorum çünkü ben sadece açık bir uyarıcıyım”.
—————————————o——————————————
MEZHEPLER ARASINDAKİ FARKLARA 100 ÖRNEK
KONULAR | Hanefi | Maliki | Şafii | Hanbeli | |
1. | Abdestin farzları kaçtır? | 4 | 7 | 6 | 7 |
2. | Abdestin sünnetlerinin sayısı kaçtır? | 18 | 8 | 30 | 20 |
3. | Kan akması abdesti bozar mı? | Evet | Hayır | Hayır | Hayır |
4. | Abdestte ellerin, yüzün ve kolların üçer kere yıkanması sünnet midir? | Evet | Hayır | Evet | Evet |
5. | Abdesti bozan şeylerin sayısı kaçtır? | 12 | 3 | 5 | 8 |
6. | Gusül abdestinin farzları kaç tanedir? | 11 | 5 | 3 | – |
7. | Gusül abdesti almayı gerektiren sebeplerin sayısı kaçtır? | 7 | 4 | 5 | 6 |
8. | Umursamazlıktan veya tembellikten dolayı namaz kılmayanın hükmü nedir? | Hapsedilir, kanatılana kadar dövülür, öldürülür. | Tevbe etmezse öldürülür. | Üç gün içinde tevbe etmezse öldürülür. | Üç gün içinde tevbe etmezse öldürülür. |
9. | İçki içilmesinin cezası kaç değnektir? | 80 | 80 | 40 | 80 |
10. | İçki kokan veya kusan kişiye değnek cezası uygulanır mı? | Hayır | Evet | Hayır | Hayır |
11. | Dinden döndüğü için öldürülen bir kişinin malı mirasçılarına verilebilir mi? | Evet | Hayır | Hayır | Hayır |
12. | Dinden dönen kadın öldürülür mü? | Hayır | Evet | Evet | Evet |
13. | Sakalı kesmek haram mıdır? | Evet | Evet | Hayır | Evet |
14. | Tavla oynamak haram mıdır? | Hayır | Evet | Evet | Evet |
15. | Satranç oynamak haram mıdır? | Evet | Evet | Hayır | Evet |
16. | Erkeğin kırmızı elbise giymesinin hükmü nedir? | Mekruh | Helal | Haram | Mekruh |
17. | Erkeğin sarı elbise giymesinin hükmü nedir? | Haram | Helal | Haram | Haram |
18. | Ud, zurna, dümbelek, boru davul çalmak nedir? | Mekruh | Helal | Helal | Haram |
19. | At eti yemenin hükmü nedir? | Mekruh | Haram | Helal | Helal |
20. | Midye yemenin hükmü nedir? | Haram | Helal | – | – |
21. | İstiridye yemenin hükmü nedir? | Haram | Helal | – | – |
22. | İstakoz yemenin hükmü nedir? | Haram | Helal | – | – |
23. | Kırlangıç eti yemenin hükmü nedir? | Helal | Helal | Haram | Haram |
24. | Kartal eti yemenin hükmü nedir? . | Haram | Helal | Haram | Haram |
25. | Yarasa eti yemenin hükmü nedir? | Haram | Mekruh | Haram | Haram |
26. | Karga eti yemenin hükmü nedir? | Haram | Helal | Haram | Haram |
27. | Tüysüz bir delikanlıya değen erkeğin abdesti bozulur mu? | Hayır | Evet | Hayır | Hayır |
28. | Ölü havvanın derisi helal midir? | Haram | Helal | Haram | Helal |
29. | Pislikte beslenen hayvanların eti helal midır | – | Helal | – | Haram |
30. | Yılan balığı yemenin hükmü nedir? | Helal | – | – | Haram |
31. | Beyt-i Tavaftan önce abdest almak nedir? | Vacip | Farz | Farz | Farz |
32. | İlk iki rekatta Fatiha okumanın hükmü nedir? | Vacip | Farz | Farz | Farz |
33. | Rüku ve secdelerde tesbih etmek nedir? | Sünnet | – | Sünnet | Vacip |
34. | İlk iki rekatta Fatiha’dan sonra sure okumak nedir? | Vacip | Mübah | Sünnet | Sünnet |
35. | Fatiha’dan evvel Besmele çekmek nedir? | Sünnet | Mekruh | Farz | – |
36. | Namazda ayakların arası ne kadar açık olmalı? | 4parmak | 2 karış | 1 karış | 2 karış |
37. | Vitir namazının hükmü nedir? | Vacip | Sünnet | Sünnet | Sünnet |
38. | Namazda selam almak abdesti bozar mı? | Evet | Hayır | – | – |
39. | Namaz kılan kimsenin önünden geçilmesinin haram olduğu mesafe ne kadardır? | 40 kulaç | 1 kulaç | 3 kulaç | 3 kulaç |
40. | Namaz içinde unutarak konuşmak namazı bozar mı? | Evet | Hayır | Hayır | Evet |
41. | Namazda hatayla yanlış bir kelime geçerse namaz bozulur mu? | Evet | Hayır | Hayır | Hayır |
42. | Namazda af ve of demek namazı bozar mı? | Evet | Hayır | Evet | Evet |
43. | Eti yenen hayvanların sidiği ve artığı necis midir? | Evet | Hayır | Evet | Hayır |
44. | Eti yenen hayvanların menisi necis midir? | Evet | Evet. | Hayır | Hayır |
45. | Abdesti belli bir sıra ile almak farz mıdır? | Hayır | Hayır | Evet | Evet |
46. | Abdesti ara vermeksizin almak farz mıdır? | Hayır | Evet | Hayır | Evet |
47. | Misvak kullanmak sünnet midir? | Evet | Hayır | Evet | Evet |
48. | Abdestte başın üç defa mesh edilmesi sünnet midir? | Hayır | Hayır | Evet | Hayır |
49. | Abdestte kulakların içten ve dıştan meshi sünnet midir? | Evet | Evet | Evet | Hayır |
50. | Abdestte kulaklar kaç defa mesh edilmelidir? | 1 | 1 | 3 | 1 |
51. | Kadınlık veya erkeklik organına dokunmak abdesti bozar mı? | Hayır | Evet | Evet | Evet |
52. | Namazda kahkahayla gülmek abdesti bozar mı? | Evet | Hayır | Hayır | Hayır |
53. | Deve eti yemek ve cenazeyi yıkamak abdesti bozar mı? | Hayır | Hayır | Hayır | Evet |
54. | Abdest şüphe ile bozulur mu? | Hayır | Evet | Hayır | Hayır |
55. | Delikli meshin üzerinden mesh etmek caiz midir? | Evet | Evet | Hayır | Hayır |
56. | Ezanın sözleri peşpeşe okunmasa da geçerli olur mu? | Evet | Evet | Hayır | Hayır |
57. | Arapça bilmeyen kimsenin kendisi için ezanı kendi dilinde okuması caiz midir? | Hayır | Hayır | Evet | Hayır |
58. | Ezanda niyet şart mıdır? | Hayır | Evet | Hayır | Evet |
59. | Ezan ve kamet esnasında selam almak caiz midir? | Hayır | Hayır | Hayır | Evet |
60. | Fatiha suresi okunmadan kılınan namaz geçerli olur mu? | Evet | Hayır | Hayır | Hayır |
61. | Namazı bitirirken selam vermenin farz olduğu miktar nedir? | Farz değildir | 1 tarafa vermek farzdır | 1 tarafa vermek farzdır | 2 tarafa Vermek farzdır |
62. | Erkeğin avret yeri neresidir? | Göbeği ile
diz kapağı arası |
Ön ve arka uzuvları | Göbeği ile diz kapağı arası | Göbeği ile diz kapağı Arası |
63. | Ölünün yıkanmasının farz olması için cesedin ne kadarının bulunması gereklidir? | ½ | 2/3 | Az da olsa Olur | Az da olsa Olur |
64. | Ölüyü yıkarken ağzına ve burnuna su vermek gerekir mi? | Hayır | Evet | Evet | Hayır |
65. | İhramlı iken hacda ölen kişinin üstüne hoş koku sürülüp başı örtülür mü? | Evet | Evet | Hayır | Hayır |
66. | Cenaze namazını kimin kıldırması gerekir? | Sultan Devlet Başkanı | Kıldırması vasiyet edilen kişi | Velisi | Kıldırması vasiyet edilen kişi |
67. | Cenaze namazı, namaz kılmanın yasak olduğu kaç vakitte kılınmaz? | 5 | 3 | Her vakille kılınabilir | 3 |
68. | Ölü gömülmek için, öldüğü yerden başka bir yere nakledilir mi? | Evet | Evet | Hayır | Hayır |
69. | Oruç için dil ile söyleyerek niyet etmek şart mıdır? | Evet | Evet | Hayır | Evet |
70. | Ramazan orucu için hergün ayrı ayrı niyet etmek şart mıdır? | Evet | Hayır | Evet | Evet |
71. | Kan aldırmak orucu bozar mı? | Hayır | Hayır | Hayır | Evet |
72. | Zekatın farz olması için hangi mallardan borçlu olmak şarttır. | Zirai ürün dışındaki mallardan | Altın ve gümüş | Böyle bir şart yoktur | Bütün mallardan |
73. | Erkek ve kadının ziynet eşyalarından zekat vermeleri farz mıdır? | Evet | Hayır | Hayır | Hayır |
74. | Kağıt paradan zekat vermek farz mıdır? | Evet | Evet | Evet | Hayır |
75. | Ticari bir eşyanın zekatının farzları kaçtır? | 4 | 5 | 6 | 2 |
76. | Madenlerden ne kadar zekat verilmesi gereklidir? | 1/5 | 1/5 | 1/40 | 1/40 |
77. | Topraktan çıkan her şey için zekat vermek farz mıdır? | Evet | Hayır | Hayır | Hayır |
78. | Balın zekatını vermek farz mıdır? | Evet | Hayır | Hayır | Evet |
79. | Vakfedilen topraktan zekat vermek farz mıdır? | Evet | Evet | Hayır | Hayır |
80. | Zeytinin zekatını vermek gerekli midir? | Evet | Evet | Hayır | Evet |
81. | Kiralanan ve emanet alınıp ekilen toprağın zekatını vermek farz mıdır? | Hayır | Evet | Evet | Evet |
82. | Yem ile beslenen ve çalıştırılan hayvanlardan zekat vermek farz mıdır? | Hayır | Evet | Hayır | Hayır |
83. | Koyun ile keçi kaç yaşlarında olursa zekatı farzdır? | Koyun 1
Keçi 1 |
Koyun 1
Keçi 1 |
Koyun 1
Keçi 2 |
Koyun ½
Keçi 2 |
84. | Kadın yanında kocası olmadan hacca gidebir mi? | Hayır | Evet | Evet | Hayır |
85. | Acizlik veya zaruret yüzünden hacca gitmeyen kişinin kendi yerine başkasını göndermesi caiz midir? | Evet | Hayır | Evet | Evet |
86. | Haccın şartı kaç tanedir? | 2 | 4 | 5 | 4 |
87. | Şeytan taşlarken atılan taşın cemreye düşmemesi caiz midir? | Evet | Hayır | Hayır | Hayır |
88. | Müslüman olmayan bir fakire yemek verilmesi caiz midir? | Evet | Hayır | Hayır | Hayır |
89. | İpeğin üzerine oturmak, yaslanmak, yastık olarak kullanmak, duvar örtüsü yapmak haram mıdır? | Hayır | Evet | Evet | Evet |
90. | Erkek çocuğa ipek giydirmek caiz midir? | Hayır | Hayır | Evet | Hayır |
91. | Gümüş ile süslenmiş kaptan su içmek ya da abdest almak caiz midir? | Evet | Hayır | Hayır | Hayır |
92. | Ölen bir kişinin borçları ödenmeli midir? | Hayır | Evet | Evet | Hayır |
93. | Kişi kendi arazisinde bulunan maddenin ne kadarını devlete vermelidir? | 1/5 | Hiç | Hiç | Hiç |
94. | Bir araziyi gasp edip eken kimse çıkan ürünün sahibi midir? | Evet | Evet | Evet | Hayır |
95. | Yapılan bir sözleşmeyi değiştirme veya feshetme süresi ne kadardır? | 3 gün | İhtiyaç gereği
kadar |
3 gün | Anlaşma ile belir-
lenir |
96. | Cinsi tecavüzde bulunulan hayvanın hükmü nedir? | Öldürülür, eti
yenmez |
Öldürülmez, eti
yenebilir |
Öldürülmez, eti
yenebilir |
Öldürülmesi gere-
Kir |
97. | Terketmek, hapsetmek, aç ve susuz bırakmak suretiyle bir kişiyi öldürmek, kasten öldürmek gibi midir? | Hayır | Evet | Evet | Evet |
98. | Bir kadının hakimlik yapması caiz midir? | Evet | Hayır | Hayır | Hayır |
99. | Köpek necis bir hayvan mıdır? | Hayır | Hayır | Evet | Evet |
100. | Müezzin okuduğu ezandan dolayı ücret alabilir mi? | Hayır | Evet | Evet | Hayır |
KAYNAKLAR:1)İSLAM FIKHI ANSİKLOPEDİSİ-PROF.VEHBE ZUHAYLİ 2)IV MEZHEBİN FIKIH KİTABI 3)GÜNÜMÜZ MESELELERİNE FETVALAR 4)MEZHEPLERİN BİRLEŞTİRİLMESİ VE İÇTİHAT MESELESI 5)TAM İLMİHAL-H. HİLMİ IŞIK 6)ÖMER NASUHİ BİLMEN’İN İLMİHAL KİTABI
İLAHİYATÇILAR VEYA DİN ADAMLARI ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIKLAR: KONULAR | |
1. | Uğursuzluk var mı? |
2. | Büyünün geçerliliği |
3. | Nazar ve nazar boncuğunun doğruluğu- Nazar ve yıkanma-Nazar ve duası |
4. | Mesih ve mehdi inancı |
5. | Hızır inancı: Hızırın yaşayıp yaşamadığı |
6. | Deccal inancı |
7. | Cehennem ateşinin geçici olduğu |
8. | Evliyaların gücü |
9. | Türbelerden medet ummanın doğru olup olmadığı |
10. | Kabirdekilere tevessül (yüzü suyu hürmetine, vesile kılma) |
11. | İnsanların gaybı bilmesi |
12. | Kader ve kadercilik inancı |
13. | Saçın telinin görünmesinin ateşle cezalanması |
14. | Peygamber Kâinatın efendisi mi? |
15. | Hadislerin bağlayıcılığı (haram, helal ve hüküm koyması) |
16. | Kainatın Hz. Muhammed Peygamber için yaratılıp yaratılmadığı |
17. | Peygamber’i rüyada görme ve oradaki sözlerin bağlayıcılığı |
18. | “Ümmetimin ihtilafı rahmettir” hadisi |
19. | Rüyaların bağlayıcılığı |
20. | Mezhepçilik |
21. | Tarikatçılık |
22. | Kıyamet alametleri |
23. | İsa’nın ölüp ölmediği |
24. | Hurafeler |
25. | Mürtedin öldürülmesi |
26. | Recm cezası |
27. | Namaz kılmayanın hükmü |
28. | İçki içmenin cezası |
29. | Oruç bozunca 60 gün oruç |
30. | Kalu Bela inancı ve doğuştan bilgisizlik |
31. | Kadınların adet halinde Kur’an, namaz ve oruçtan uzak tutulması |
32. | Kur’an’ın abdestsiz okunup okunmayacağı |
33. | Kur’an’ın çevirisini mi yoksa Arapçasını mı okumanın daha sevap olduğu |
34. | Kurbanın farz olup olmadığı |
35. | Midye, karides ve ıstakozun haram olup olmadığı |
36. | Altın yüzüğün veya ipeğin (erkeklere) haramlığı |
37. | Kadının aile ve ülke yönetimindeki yeri |
38. | Kadının dövülmesi |
39. | Dini anlamada aklın rolü |
40. | Akıl, nefis, kadın, kara köpek konusunda belirsizlikler, fitne mi, şeytan mı? |
41. | Kadın tek başına seyahat edebilir mi? |
42. | Kadınları küçümseyici, cennetten uzak tutucu rivayetler |
43. | Kadınları küçümseyici, cennetten uzak tutucu rivayetler |
44. | Muska, cevşen, okuyup üflemeler |
45. | Abdesti bozan şeyler |
46. | Kılık kıyafet nasıl olmalı? |
47. | Peygamber’in kılık kıyafetinin kutsiyeti |
48. | Mirac hadisi |
49. | Kandil geceleri |
50. | Tesbih, istihare ve evvabin namazı |
51. | Salât-ı Terficiye(hacet) (4444 defa okuyanın her istediği oluyormuş) |
52. | Salaten Tüncina okumak |
53. | Salâvat-ı Şerifeler okumak |
54. | Namazın cem’i |
55. | Abdestte ayağın mesh edilmesi |
56. | Şeyhi olmayanın şeyhi şeytan olduğu |
57. | Üç aylar |
58. | Peygamber’in, sahabenin, 12 imamın hata yapabilirliği (masumiyeti) |
59. | Sarık, sakal, cübbe, şalvar, çarşaf, kadın pantolonu, başörtü |
60. | Türkçe ibadet, ezan |
61. | Ölülere Kur’an okumak |
62. | Şeytan taşlamak |
63. | Kadın erkek tokalaşması |
64. | Vücuttan kan çıkması abdesti bozar mı? |
65. | Kaza namazı |
66. | Vitir namazı |
DİNLER ARASINDAKİ FARKLAR
KONULAR | İSLAM | HRİSTİYAN | YAHUDİ | HİNDUİZM | |
1 | Kitapları | Kur’an-Kerîm | Tevrat-İncil | Tevrat | Vedalar-Upanişadlar |
2 | Kitap dilleri | Arapça | Aramice-İbranice-Yunanca- | İbranice | Sanskritçe |
3 | Uydurmalara neden olan kaynaklar | Hadisler-Menkıbeler | Apokrif metinler | Mişna-Gemara | Mahabharata-Ramayana-Efsaneler |
4 | Uydurmalara önderlik eden otoriteler | Din adamları Mezhepçilik Tarikatçılık | Kilise-Rahipler-Bilginler-Din adamları | Hahamlar
Bilginler Din adamları |
Rahipler- Bilginler-
Din adamları |
5 | Yaygın olarak kimler putlaştırılıyor? | Peygamber-
Din adamları-Tarikat şeyhleri-Evliyalar |
İsa-Kilise-Kutsal Ruh-Azizler | Musa-
Din adamları-İsrailsoyu- Devlet adamları |
Din adamları Devlet adamları
Askerler |
6 | Sarhoş edici içkiler | Büyük günah | Helal | Haram | – |
7 | Domuz eti | Haram | Helal | Haram | – |
8 | Sığır eti | Helal | Helal | Helal | Haram |
9 | Boşanmak | Hoş değil | Haram | Hoş değil | – |
10 | Din adamı sınıfının evlenmesi | Helal | Haram | Helal | – |
11 | Sınıf ayrımı(din adamı, kadın-erkek, ekonomik, soyluluk) | Yok | Var | Var | Var |
12 | Irkçılık | Yok | Yok | Var | Var |
13 | Tarikatçılık(Gizemcilik/
Panteizm/Büyücülük/ Ruhçuluk) |
Yok | Var | Var | Var |
14 | Tanrıtanımaz veya tanrılık iddiasında olan gruplar | Ateistler
Satanistler New Age Ruhçular Madddeciler Mistikler Panteistler |
Ateistler
Satanistler New Age Ruhçular Madddeciler Mistikler Panteistler |
Kabalistler-Esseniler | Budistler-Jainistler |
15 | Tektanrıcı(monoteist) açılımlar | Hurafe karşıtları-Kur’anmerkezliler | Unitarianlar-
Yahova Şahitleri- Christadelphians-Arianlar |
Sadukiler | Vedistler-Brahmanistler-Sihistler |
16 | Çoktanrıcı(pagan/politeist) açılımlar | Allah-Hz. Muhammed-Evliya(Hocaefendi) | Allah-İsa-Kutsal Ruh-Meryem Ana | Allah-Musa-İsrail | Brahma-Vişnu-Siva |
17 | Dua(namaz) | Var | Var | Var | Var |
18 | Zekat | Var | Var | Var | Var |
19 | Oruç | 30 gün | 40 gün | 40 gün | 40 gün |
20 | Hac | Mekke | Kudüs-Beytlehem | Kudüs | Benores |
ALLAH ‘A GÖRE BİR ŞEY, YA HARAMDIR VEYA HELALDIR-16NAHL/116 ALLAH HAKKINDA HARAMLAR VE HELALLER UYDURMAK BÜYÜK BİR SUÇTUR-6EN’AM/21-24 NE VAR Kİ MEZHEPÇİ YAKLAŞIMLAR, HARAM VE HELAL GİBİ TEMEL KONULARDA ANLAŞMAZLIĞA DÜŞMÜŞ VE GRUP GRUP OLMUŞLARDIR-6EN’AM/159
posted in *ÇOKTANRICILIK(Şirk) | 0 Comments